BLOG

We willen allemaal zo graag een antwoord. Echter, een maagverkleinende operatie kent geen garanties, het kent geen antwoorden.’

UIT HET BLOG VAN ANNETTE09/2021 • OPERATIE OBESITAS

Op 9 september was het dan zover: de aftrap van het televisieprogramma Operatie Obesitas. Een programma waar ik zowel voor als achter de schermen aan meewerkte. ‘Eerlijke informatie‘, dit waren de kernwoorden.


06/2021 • DE VERANDERING IN JE BREIN

Daar ga je dan, richting operatiekamer. D-day. Eindelijk is het zover, na talloze gesprekken, informatieavonden, en tenslotte de screening. Je hebt groen licht, en ineens vind je jezelf terug op de verpleegafdeling.


04/2021 • VALKUILEN

Valkuilen. Wie kent ze niet? Ze horen bij het leven. Heb je een maagverkleining? Dan krijg je er nog een paar valkuilen bij cadeau. Dat geldt voor vrijwel iedereen, dus troost je wanneer je jezelf weer eens tegenkomt.


12/2020 • DE FEESTDAGEN

De feestdagen staan weer voor de deur en deze zullen de geschiedenisboeken in gaan nu we leven in tijden van een pandemie. Maar ook voor mensen die nog niet zo lang leven met een maagverkleining zal deze tijd de geschiedenisboeken in gaan.


09/2020 • DE SLINGERS

Ik zie mezelf nog zitten, buiten voor het ziekenhuis waar ik werd geopereerd. Het was een grauwe dag. We waren veel te vroeg en om de tijd wat te doden nam ik plaats op een bankje voor het ziekenhuis terwijl de man naar een koffieautomaat zocht.


07/2020 • IEDER VOORDEEL ‘HEB’ ZIJN…

Een operatie ondergaan met als doel gewicht te verliezen of beter gezegd: een inwendig hulpmiddel aanbrengen om je te helpen af te komen van overgewicht, kent natuurlijk heel veel voordelen. Tenminste: wanneer je aan de goede kant zit. 


05/2020 • EEN NIEUWE KANS?

Wanneer een maagverkleining je niet brengt wat je ervan had verwacht kan dat soms te maken hebben met het feit dat je een irreële verwachting had. Het is óók heel moeilijk om van te voren een werkelijk beeld of uitkomst te hebben van datgene de operatie je gaat brengen.


03/2020 • ‘BEVRIJD JEZELF’

‘Annette, ik kan alles weer eten. Het gaat niet goed. Een noodkreet die ik vaak te horen krijg. Hoe ik zo’n noodkreet ook begrijp, hier wordt dé grootste denkfout gemaakt. Het gaat er niet om dat je uit gaat proberen wat je allemaal weer kunt eten, het gaat erom dat je de nieuwe levensstijl vast gaat houden.


01/2020 • ‘NOOIT MEER OP DIEET!’

Vrijwel iedereen die een maagverkleinende operatie ondergaat heeft een groot deel van zijn leven geleden onder een strak lijnregime. We zagen ieder hoekje van de sportschool, bezochten talloze diëtisten, kochten pillen, poeders en shakes met slechts één doel: voorgoed afrekenen met dat overgewicht. 


01/11/19 • RE-DO: DISTALE GASTRIC BYPASS

Helaas is niet iedere patiënt gebaat bij een maagverkleinende operatie. 25 procent van de operatiepatiënten blijkt van een koude kermis thuis te komen. De maagverkleinende operatie brengt niet het gewenste resultaat. Dit kan zelfs oplopen tot ‘net zo zwaar als voor de operatie’. Iets wat een nachtmerrie is.


09/10/19 • ABC VAN DE MAAGVERKLEINING

Ruim tien jaar houd ik mij ondertussen bezig met bariatrische chirurgie. Inmiddels heb ik niet enkel zelf zo’n beetje alles aan den lijve ondervonden, nog dagelijks zie ik cliënten die zich door een maagverkleinende operatie heen worstelen.


14/09/19 • IS HET DAN ÉCHT ZO RELATIEF?

Vorige week meldde ik mij bij de orthopeed om te voorkomen dat ik nu – op 47-jarige leeftijd – al met een kunstknie door het leven moet. De combinatie van jarenlang overgewicht en familiaire artrose kostte één knie het leven.


15/08/19 • BEGRIP IS HIER HET TOVERWOORD

Patronen doorbreken, lief zijn voor jezelf, adviezen die vaak worden gegeven wanneer jouw afvalproces niet verloopt zoals je had verwacht. Het doorbreken van patronen is een van de moeilijkste dingen in een mensenleven.


12/08/19 • HET IS GOED ZO

Ruim tien jaar ben ik bezig geweest om op het punt te komen dat ik vanuit het diepste van mijn hart kan zeggen: ‘het is goed’. Je zou kunnen zeggen dat het een studie is geweest. Mijn lijf, het gevecht tegen mijn overgewicht.