‘NOOIT MEER OP DIEET’

JANUARI 2020 DOOR ANNETTE BORN VOOR FITFORME

‘Je hebt geen straf, een keer buiten de lijntjes kleuren is helemaal niet erg.’ Vrijwel iedereen die een maagverkleinende operatie ondergaat heeft een groot deel van zijn leven geleden onder een strak lijnregime.


We zagen ieder hoekje van de sportschool, bezochten talloze diëtisten, kochten pillen, poeders en shakes met slechts één doel: voorgoed afrekenen met dat overgewicht. Helaas. Alle inspanningen ten spijt, uiteindelijk werd de operatiekamer de wanhoopspoging. De – misschien wel – laatste poging om écht voorgoed af te rekenen met datgene wat ons leven op een negatieve manier bepaalde. 

Zit je aan de goede kant: onderga je een ongecompliceerde operatie, een voorspoedig herstel en een goede afvalstrijd, dan kan dat inderdaad representatief zijn om de rest van je leven zonder die overbodige kilo’s door te brengen. Helaas zit niet iedereen aan die goede kant: complicaties, een lang herstel, matig gewichtsverlies. Iets wat bijna een nachtmerrie is wanneer je zo hebt uitgekeken naar dat nieuwe leven.  Troost je: de meeste mensen zitten aan de goede kant.


Maar, is het allemaal wel zo simpel? Ben je inderdaad voor de rest van je leven verlost van de kilo’s na een maagverkleinende operatie?

Het antwoord daarop is vaak: nee. Om de afgevallen kilo’s van je lijf te wapenen moet je je levensstijl aanpassen. Dat is iets anders dan ‘op dieet zijn’. Diëten hebben we immers genoeg gedaan.  Het is dan ook goed om de woorden lijnen, diëten, afvallen, voorgoed uit je vocabulaire te schrappen. Jij leeft na de operatie slechts een andere, nieuwe levensstijl. Een levensstijl waarin je niets tekort komt, waarin je zoveel mogelijk mee kunt doen, waarin je eigenlijk één zaak voor ogen moet houden: ‘hoe zorg ik zo goed mogelijk voor mezelf? Wat is goed voor mij?’

De regels die een maagverkleining van je vraagt krijg je vaak keurig op een lijstje mee vanuit het ziekenhuis. Toch zullen er ongetwijfeld momenten zijn dat je het spoor even bijster bent, de motivatie kwijt bent of bang bent een keuze te maken. Een leidraad is daarom heel fijn. 


Enkele adviezen:

Beweging,

Niet iedereen loopt over van enthousiasme bij het woord ‘sportschool’. Wanneer je een weerstand voelt bij die sportschool is de kans groot dat je dit niet lang vol gaat houden. Het is zaak dat je iets doet waar je plezier aan beleeft. Ik geef toe: ik haat sportscholen. Totdat ik erachter kwam dat men op de sportschool ook les gaf in dansen, Zumba. Jaren had ik mezelf bijna met buikpijn naar die sportschool gesleept en toen… toen was er Zumba.  Onherkenbaar stond ik de eerste lessen achter in de zaal te dansen. En nu? Nu sta ik vooraan en kan ik mij nog steeds niet voorstellen dat mijn spiegelbeeld écht overeenkomt met die ritmische vrouw die ik zie. Over de inspanning hoef ik het helemaal niet te hebben: een lesje Zumba is een behoorlijke work-out. Dit is slechts mijn voorbeeld. Iedere dag een flink stuk wandelen is uiteraard ook prima.  


Eten, 

Eten met een maagverkleining is een andere manier van eten. Zelfs al ervaar je geen weerstand van een kleine maag, zelfs al ervaar je geen dumping. De hoofdzaak is en blijft dat je kleine porties eet, meerdere keren op een dag. Eet bewust, niet gehaast en probeer vooral te genieten van het eetmoment. Je hebt geen straf, een keer buiten de lijntjes kleuren is helemaal niet erg. Herpak jezelf de volgende dag. Een regel die ik mezelf eigen heb gemaakt: maak altijd de meest verstandigste keuze. Vallen de mussen dood van het dak en snak je naar een ijsje? Kies dan een waterijsje in plaats van een met-dik-chocolade-omhuld-roomijs-op-een-stokje. Slechts een simpel voorbeeld wat je in alles door kunt trekken, ook bij een sociale eetgelegenheid.


Moeilijke momenten,

Vergeet nooit het doel. Verban de woorden diëten, lijnen, afvallen uit je leven. Vanaf nu doe jij niets anders dan een nieuwe levensstijl aanhouden. Meest belangrijk: je gezondheid. Vergeet nooit dat zwaar overgewicht een sluipmoordenaar is met enorme gezondheidsrisico’s.

Leven met een maagverkleining is heus zo simpel niet. De ultieme tovertruc bestaat niet. Maak het in dit traject zo aangenaam mogelijk voor jezelf. Wat mij het meeste heeft geholpen is ruim voor de operatie al te gaan leven volgens de nieuwe levensstijl. 

Net zoals het feit dat ik na dertig jaar lijnen, dat afschuwelijke woord heb gewist…