IEDER VOORDEEL ‘HEB’ ZIJN…

JULI 2020 DOOR ANNETTE BORN VOOR FITFORME


Een operatie ondergaan met als doel gewicht te verliezen of beter gezegd: een inwendig hulpmiddel aanbrengen om je te helpen af te komen van overgewicht, kent natuurlijk heel veel voordelen.

Tenminste: wanneer je aan de goede kant zit. Gelukkig zitten de meeste mensen aan die goede kant en gaat er een wereld voor ze open wanneer ze al die overtollige bagage niet meer mee hoeven sjouwen. Letterlijk en figuurlijk. Het is dan fysiek natuurlijk een feest om écht af te zijn van die kilo’s, vergeet echter niet dat zo’n transformatie heel veel met je doet. En juist bij dat stukje ‘wat doet afvallen met je?’, daar wil ik in dit blog bij stilstaan.

Zoals ik al vaker heb geschreven is met name dat eerste jaar, de honeymoon-fase, een periode waarin je maar niet kunt en durft te geloven dat je écht afvalt.


Je bent bijna het vertrouwen in je lichaam verloren en dan blijkt ineens… dat je wel af kunt vallen! Dat is een magische gebeurtenis.

Ervaren wat het is om je vitaal te voelen, veelal komt men – indien daar sprake van is – af van diabetes. Hoge bloeddrukken zakken en tal van gezondheidsklachten die gerelateerd waren aan overgewicht zullen verdwijnen of in elk geval verminderen. Je hebt je lijf het grootste cadeau gegeven.


Wat doet zo’n afvaltraject mentaal met je? Dit is wat lastiger hoewel het juist zo vol euforie zou moeten ‘zitten’.

Natuurlijk, je zelfbeeld zal veranderen al duurt het heel lang voordat je jezelf echt kunt zien zoals een ander jou ziet. Vaak durf je nog niet overtuigd te zijn dat overgewicht uit je leven is. Zelfs al val je veertig kilo af, vaak zie of ervaar je jezelf nog altijd als te dik. Dit kan zelfs obsessieve vormen aannemen.

Misschien is dit wel de lastigste fase van deze periode. De waarheid niet kunnen zien. Daarbij verleggen ook veel mensen hun grenzen. Daar waar ze vroeger met een afvalresultaat van 25 kilo gruwelijk gelukkig waren, is dat nu niet genoeg. Er moet vooral nog meer af. Dat is heel jammer, daarmee doe je jezelf beslist tekort.


In dit proces heeft ieder voordeel zijn nadeel. Je bent flink afgevallen maar moet nu door het leven met een lichaam wat te ruim in het vel zit. Dat is een lastige.

Vaak komen oude schaamtegevoelens weer terug. Je bent nu dan wel zo mooi afgevallen, maar de vetcellen zijn loze vellen geworden. Om dit te corrigeren zul je door een heftige bureaucratische mallemolen moeten bij de zorgverzekeraar. Een strijd die veelal door ons als bariatrisch patiënt wordt verloren.

Men wijst vergoeding voor corrigerende operaties vrijwel op voorhand al af. Nieuwe klachten ontwikkelen zich: smetten, pijn, jeuk en niet goed in staat zijn om een goed kwalitatief leven te ervaren. Laat je overigens niets wijsmaken over smeersels die je kunnen helpen om van een overhangende buik af te komen. Dat bestaat simpelweg niet. Door het afvallen is de elasticiteit uit de huid verloren en dat smeer je niet weg.

Het is wel mogelijk dat je goed uit de strijd komt. Deze vlieger gaat vooral op bij jonge mensen of bij mensen waarbij er een goede verdeling van het vet in het lichaam was.Toch zal het gros van ons het moeten doen met wiebelarmen, wiebelbenen en/of wiebelbuiken.


Sta bij bovenstaande stil wanneer je een maagverkleinende operatie overweegt. Met enkel afvallen ben je er eigenlijk nog niet.

Zoals ik al schreef in dit blog houd ik mij bij de mensen die aan de goede kant van de operatie zitten, die dus geen complicaties hebben en een mooi afvalproces.


Wat is uiteindelijk dan de som van een maagverkleinende operatie?

Wanneer je eenmaal echt naar jezelf durft te kijken en écht durft te voelen dat je niet meer al die vracht met je meesjouwt, ervaar je een ongelooflijke bevrijding. Je hoeft niet meer na te denken, niet meer te anticiperen om allerlei dagelijkse ervaringen. Je bent vrij! 

Ja, je past op dat terrasstoeltje. Ja, je past in een vliegtuigstoel. Ja, je kunt in alle attracties in een pretpark en iets op straat eten zal niet meer iets negatiefs uitlokken bij je medemens. Misschien zelfs voel je voor de eerste keer in je leven dat je er weer toedoet. Al doe je er altijd toe, vergeet dat nooit!


Afvallen is een mooi proces. Waarin je jezelf opnieuw zult leren uitvinden.

Toch blijf je ook je ‘gewone eigen zelf’. Met overgewicht, zonder overgewicht. We zijn allemaal mensen en geen enkel mens heeft het recht je te veroordelen op cijfers die op jouw weegschaal staan. 

Écht geluk zit niet in een afgevallen lichaam. Al is de vrijheid die een afgevallen lichaam je brengt een heel groot goed.