OPERATIE OBESITAS

SEPTEMBER 2021 DOOR ANNETTE BORN VOOR FITFORME


Op 9 september was het dan zover: de aftrap van het televisieprogramma Operatie Obesitas. Een programma waar ik zowel voor als achter de schermen aan meewerkte. ‘Eerlijke informatie‘, dit waren de kernwoorden.


Door de productiemaatschappij werd ik gebeld of ik aan dit programma mee wilde werken. Nadat mij duidelijk werd gemaakt dat het hier om eerlijke televisie zou gaan, was ik om. Mijn mantra in alles wat een maagverkleiningstraject aangaat is: eerlijk zijn. Waarom? Omdat iedereen die deze operatie overweegt recht heeft op die waarheid.

Nadat ik de redactie had voorzien in vrijwel alle informatie die te maken heeft met een maagverkleining, nadat ze mijn boek hadden gelezen, bleek de redactie klaar voor de start. Hierin zijn de nodige ‘jeetje dat is best zwaar’, of ‘ik wist niet dat het zo’n ingrijpend proces was’, gevallen. Blij dat ik mensen die niets maar dan ook niets te maken hebben met overgewicht, laat staan een maagverkleining, inmiddels had kunnen vertellen dat het een dappere stap is, zo’n operatie’.

Ondertussen zocht de redactie naar kandidaten en kon ik een beroep doen op mijn eigen chirurg Maurits de Brauw – verbonden aan het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp – voor zijn medewerking. Er ontstond een mooie groep van deskundigen. Het filmen van de kandidaten ging al vrij snel van start omdat deze serie het eindresultaat van een maagverkleining natuurlijk wil laten zien.

Hierin kunnen we, en dat is enigszins jammer, geen mensen laten zien die al heel lang met een maagverkleining leven. We weten maar al te goed dat niet iedereen een succesverhaal heeft. Dit bleek ook uit mijn ontplofte mailbox, mijn messenger die de inkomende berichten bijna niet kon verwerken en de noodkreten die ik op wat voor wijze dan ook ontving.


Het woord confronterend las ik zelden zo vaak.

En ik kan niets anders schrijven aan al die mensen: ik begrijp je.

In mijn werk als coach zie ik juist de mensen die niet ‘knallen’ zoals veel andere mensen wel doen. Ook ik behoor tot die groep. En daarom wil ik dit blog gebruiken om juist jullie, de mensen die niet tot de succesverhalen behoren, een hart onder de riem te steken.

Wees niet te obsessief met je gewicht bezig. Dit heb je allang genoeg gedaan. Het is zo jammer wanneer je járen van je leven bijna verspeelt aan ‘ik doe iets niet goed, ik moet afvallen maar het lukt niet, ik ben blijkbaar gedoemd te mislukken’. Dat ben je niet! Ons lichaam flikt ons namelijk een kunstje. Wij mensen hebben een lichaamspostuur wat voor een groot deel genetisch is bepaald. Val je af, dan wil je lichaam altijd weer terug naar het hoogste gewicht. In sommige gevallen valt daar niet tegen te vechten en is het lichaam sterker. Je vecht dan als het ware tegen de biologie in. Daar win je het niet van.


Kijk daarom altijd naar wat je WEL hebt bereikt.

Ben je 10% afgevallen? Dat kan voor jou persoonlijk dan wel veel te weinig zijn. Voor je gezondheid heb je een fantastische stap voorwaarts gezet.

Besef ook dat een slanker lichaam ons in the end niet gelukkiger maakt. Financiële problemen, een slecht huwelijk, een lastige jeugd, neiging tot depressiviteit? Deze problemen los je niet op met een slanker lichaam. Een slanker lichaam maakt je WEL vrijer. Maar het uiteindelijke echte levensgeluk zit in jezelf. Dik of dun.

Vergelijk niet, ik schrijf het nog maar een keer: vergelijk jezelf niet met de buurman die ook een maagverkleining heeft gekregen en na zes jaar nog altijd keurig op gewicht is. Ieder mens is uniek, ieder lichaam is uniek. Ieder lichaam reageert anders op een maagverkleining. Draai het om: wellicht zijn er ook mensen die zich met jou vergelijken omdat je jezelf nu eindelijk hebt geaccepteerd. Ook jij mag er namelijk zijn.


Helaas, en dat doet mij verdriet, zie ik veel mensen die daadwerkelijk in een depressie wegzakken wanneer de maagverkleining niet brengt wat ze hadden verwacht.

De tissues zijn hier vaak niet aan te slepen. Ook dat begrijp ik. Nu weet ik beter: we zijn namelijk meer dan de getallen op de weegschaal.

Het laatste en misschien wel meest essentiële is: kijk naar je levensstijl. Blijf je houden aan de regels die een maagverkleining van je vraagt. Eet en drink niet tegelijk, ga niet graaien en snaaien. Hou je aan de eetmomenten en de tussendoortjes. De valkuil is namelijk dat je in oude patronen vervalt, zeker wanneer de maagverkleining niet voldoet aan je verwachtingen. Er is vaak nog veel winst te behalen. Wandel, beweeg, eet gezond, gun je zelf ook iets lekkers, herpak jezelf vervolgens weer. Je hebt geen straf.


Ik bagatelliseer de problematiek beslist niet. Na drie maagverkleinende operaties ben ik nog altijd niet slank te noemen.

Ja, daar heb ik beslist moeite mee gehad. Totdat ik inzag dat mijn lichaam, mijn lichaam is. Dit postuur past blijkbaar bij mij. Hier moet ik het mee doen. Dat was eigenlijk al duidelijk toen ik 49 jaar geleden als een soort kleuter werd geboren. De operaties hebben me geholpen af te vallen met een enorme dosis discipline. Ik heb namelijk geen verzadiging, ik voel niets van mijn kleine maagje. Niets! Wat ik doe is puur op gevoel leven, op gevoel eten.

Dat gun ik iedereen die dezelfde lastige route heeft moeten bewandelen. Om dit nog meer kracht bij te zetten ga ik vanaf heden ook mensen begeleiden die een kleine beurs hebben, ieder mens heeft recht op hulp. Je bent niet alleen, voel dat! Pak dat!

En ik? Ik ben dan wel geen maatje 40 geworden, voor mij geen rem door een kleine maag, geen dumping door de bypass van mijn darmen. En toch… toch ben ik vrij.

Operatie Obesitas is hier terug te kijken op NPO Start. Ik heb mij met hart en ziel ingezet om zoveel mogelijk met jullie te delen.

Confronterend? Wellicht. Pak dan maar mijn hand, ik leid je de weg. Al is het maar omdat ik deze lastige weg zelf heb bewandeld.