ABC VAN DE MAAGVERKLEINING

9 OKTOBER 2019 DOOR ANNETTE BORN


Ruim tien jaar houd ik mij ondertussen bezig met bariatrische chirurgie. In eerste instantie als patiënt. In een later stadium als zorgverlener.


Ik was zorgverlener bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Toen ik zag wat er allemaal onder de mensen speelden, besloot ik zelf in actie te komen. Ik startte mijn praktijk, ik startte met het schrijven van informatieve boeken over bariatrische chirurgie. In mijn beleving pure noodzaak, tijd was telkens weer opnieuw de vijand wanneer ik in nog geen tien minuten een gesprek moest voeren. Mijns inziens is tijd juist de beslissende factor in het proces wanneer je een operatie overweegt, of wanneer je zomaar je hart wilt luchten.


Inmiddels heb ik niet enkel zelf zo’n beetje alles aan den lijve ondervonden, nog dagelijks zie ik cliënten die zich door een maagverkleinende operatie heen worstelen.

Ik ben ervan overtuigd dat deze operatie de meest onderschatte ingreep is. Nee, de chirurg snijdt je niet slank. Nee, je valt niet gratis af. Ja, de valkuilen blijven op de loer liggen. Ja, iedere afgevallen kilo kan je weer aankomen.

Gelukkig zijn er ook veel mensen die aan de goede kant zitten. Redelijk makkelijk afvallen, weinig last hebben van de ingreep, zich nog prima kunnen voeden. Zit je aan die kant? Dan heb je een geslaagd traject achter de rug. Blijf je aardig op gewicht? Ook enkele jaren na de operatie? Ook dan zit je aan de goede kant.


Er blijven een hoop zaken aan de strijkstok hangen waar toch te weinig informatie over bestaat.

Daarom besloot ik wederom een boek te schrijven. Dit boek móest hét antwoord zijn op alle vragen, vraagtekens én er moest een conclusie komen.

  • Maakt afvallen bijvoorbeeld gelukkig?
  • Maakt een gefaalde operatie ongelukkig?
  • Faal je dan als mens?
  • Hoe werkt een maagverkleinende operatie eigenlijk?
  • En, welke operatie is het beste geschikt voor mij?

Het bovenstaande, opgeteld met een ABC aan kernwoorden die je op het pad van een maagverkleinende operatie tegen zal komen, geven het antwoord. Samen met onderbouwingen door wetenschappelijke woorden van medische specialisten en de verhalen van de mensen die een operatie ondergingen. Een complex antwoord. Net zoals de operatie an sich.


We willen allemaal zo graag een antwoord. Ik zou je graag de antwoorden geven.

Als ik ze had. Ieder lichaam is anders. Ieder lichaam reageert anders op de operatie. Soms vallen mensen teveel af. Soms vallen mensen helemaal niet af; inderdaad je leest het goed. Zelfs niet wanneer ze geopereerd zijn. Een maagverkleinende operatie kent geen garanties, het kent geen antwoorden.


In mijn boek ABC van de maagverkleining geef ik de antwoorden die mogelijk zijn te geven. Je hebt namelijk wel veel zelf in de hand.

Je bent denk ik verplicht jezelf zo goed mogelijk te informeren wanneer je de stap zet richting het land der maagverkleiningen. Getracht heb ik de fabels uit de wereld te helpen, de feiten te bevestigen. Ik goot het in een makkelijk leesbare taal.


Dit is het boek wat ik zelf zo graag had willen lezen toen ik zelf aan de start stond van mijn bariatrische avontuur.

Ik hoop dat ik wederom veel mensen op weg kan helpen, zodat er nog meer duidelijk is over alles wat je – eventueel – te wachten staat.