BEVRIJD JEZELF

MAART 2020 DOOR ANNETTE BORN VOOR FITFORME


‘Annette, ik kan alles weer eten. Het gaat niet goed. Ik ben alweer behoorlijk aangekomen.’ Een noodkreet die ik vaak te horen krijg. Hoe ik zo’n noodkreet ook begrijp, hier wordt dé grootste denkfout gemaakt.


Het gaat er niet om dat je uit gaat proberen wat je allemaal weer kunt eten, het gaat erom dat je de nieuwe levensstijl vast gaat houden. 

Laat ik het wat simpeler vertalen; de maag is een spier. Hoe meer je die maag oprekt door grote porties te eten, des te minder profijt zul je uiteindelijk hebben van de maagverkleining. Het gaat er dus niet om dat je op het punt komt dat je alles weer kunt eten, want dan ben je die grens voorbij. Die grens moet je voor zijn.


Ja, dat is een hele lastige. Ook voor mij. Ook in ben niet Roomser dan de Paus en moet mezelf zo nu en dan vermanend toespreken: ‘nu is het afgelopen’, zeg ik dan. 

De verwarring bij een maagverkleining zit ‘m vaak in het feit dat men denkt dat je vrijwel niets meer kunt eten. Vraag een willekeurige onwetende wat diegene weet over een maagverkleining en het antwoord zal veelal luiden: ‘ dan kan je helemaal niets meer eten!’. Dat kan. Er zijn veel mensen die inderdaad heel snel een vol gevoel hebben en ’s ochtends aan een halve boterham meer dan genoeg hebben. Echter, er zijn ook mensen die zonder problemen vier boterhammen eten. En dat is nu nét niet de bedoeling. 

De gulden middenweg vinden in bovenstaand is ontzettend moeilijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat je honger zult gaan ervaren, net zoals het niet de bedoeling is dat je ondervoed zult raken. Daarom is een leidraad, iets waaraan je je vast kunt houden, erg belangrijk. 


Enkele tips:

– Altijd eerst vullen (dus eerst een maaltijd waardoor de lekkere trek langer uitblijft)

– Zorg dat je van alle kwalitatieve producten altijd als eerste de beste keuze eet. Denk aan je eiwitten! Dus bij een maaltijd, zeker wanneer je moeilijk kunt eten: eerst vlees of vis, daarna de groente. Uiteraard heb je de koolhydraten ook nodig toch blijven eiwitten het meest belangrijk wanneer je een bariatrische operatie hebt ondergaan.

– Dé klassieker en ik noem ‘m toch: ga nooit met honger boodschappen doen en probeer in de buitenste ringen van de supermarkt te blijven. Dit zijn de zogenaamde ‘gezonde ringen’. Juist in de middenpadden staan de verleidingen.

– Vergeet nooit dat alcohol een dikmaker is, je kunt nog zo op je voeding letten, neem je iedere avond drie wijntje dan tikt dat hard aan. Sorry!

– Trek in wat lekkers? Denk eens aan een eiwitreepje. Te koop bij iedere willekeurige drogist. Lekker waarbij je ook nog eens aan extra eiwitten komt. Tegenwoordig te koop in diverse smaken. De duurdere repen hoeven beslist niet de smakelijkste repen te zijn. 

– Nu de langzaam weer in het zomerseizoen terecht komen is het eten van zomerfruit een traktatie. Met zomerfruit kun je van alles maken; van smoothies met crush ijs tot zelfgemaakte ijsjes. Of wat dacht je van wat vers fruit in de blender, daar wat crush ijs bij met een scheutje magere yoghurt en je hebt een heerlijke milkshake. Daar kan de welbekende M niet tegen op.


Het gaat er in feite om dat je gaat spelen met de mogelijkheden die er zijn. En die mogelijkheden zijn talloos, je zult er enkel je weg in moeten vinden.

Niemand, geen enkele operatiepatiënt, heeft die weg snel gevonden. We hebben stuk voor stuk uit moeten vinden wat voor ons goed is, hoe ons lichaam op voeding reageert en of je daarbij, na het afvallen, op ons stabilisatiegewicht blijven.

Let daarbij ook op voldoende vochtinname, een tekort aan vocht kan hoofdpijn geven. Luister naar de signalen van je lichaam.

Je hoeft echt niet de rest van je leven op een komkommer te knagen in een flauwe yoghurt dip. Kijk een rond op internet, zoek contact met lotgenoten, adviseer en help elkaar. Maar, wees niet elkaars concurrent.


Soms hebben we er met elkaar een handje van onszelf naar beneden te halen, terwijl: we hebben zo’n dappere stap gezet!

Je zou maar heel je leven in het teken hebben gezet van afvallen en weer aankomen. Je zou maar hebben moeten dealen met al die teleurstellingen die weer voorbij kwamen wanneer we weer terug waren bij af. Mensen die dit niet hebben meegemaakt hebben geen idee!

Dit blog bevat resumerend een aantal adviezen: ga niet proberen wat er in die maag past, blijf die levensstijl aanhouden zonder dat je er een obsessie van maakt. Bevrijd je zelf. Zorg dat je de juiste voedingstoffen binnenkrijgt en zie eten als een nieuwe functie: genieten! Eten is namelijk genieten. 


Als laatste, misschien wel de belangrijkste, wees trots.

Zo trots als een pauw. Ik geloof niet dat er veel mensen zijn die uiteindelijk vrijwillig voor een operatie kiezen. Dat deed jij wel. En als je die ‘ballen’ hebt, dan heb je ook de ‘ballen’ om dit traject te laten slagen!